Витамини и минерали » Витамин C

Магазин за хранителни добавки в София-къде има хранителна добавка витамин ц,Vitamin C от 1000мг

Борд Меню

вторник, 10 ноември 2015 г.

Widgets

Основни факти и Информация за Витамин C

Витамин С, известен също като L-аскорбинова киселина, е водоразтворим витамин, който присъства естествено в някои храни, добавен е към други, и се предлага като хранителна добавка. Хората, за разлика от повечето животни, са в състояние да синтезират витамин С ендогенно, така че е от съществено значение хранителния компонент.

Витамин С е необходим за биосинтезата на kolagen, L-карнитин, и някои невротрансмитери; витамин C също участва в обмяната на белтъчинит.Колагенът е основен компонент на съединителната тъкан, която играе ключова роля в заздравяването на рани. Витамин С е важен физиологичен антиоксидант  и е нужен за да се регенерират други антиоксиданти в тялото, включително алфа-токоферол-витамин Е. Активени изследвания проучват дали витамин C, ограничава вредните ефекти на свободните радикали чрез своята антиоксидантна активност. И с това може да помогне да се предотврати или забави развитието на някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания, както и други заболявания, при които оксидативният стрес играе причинна роля. В допълнение към биосинтетични и антиоксидантни функцииVitamin C играе важна роля в имунната функция и подобрява усвояването на желязо, под формата на наличие на желязо в растителни храни.Недостигът на витамин С причинява скорбут,който се характеризира с умора, обща слабост,нарушаване на съединителната тъкан и капилярна чупливост.
Чревната абсорбция на витамин С се регулира от най-малко един специфичен и активен транспортьор.Клетките натрупват витамин С чрез втори специфичен транспортен протеин.Ин витро проучвания са установили, че окисления Vitamin C, или дехидроаскорбинова киселина, влиза в клетките чрез някои глюкозни транспортери и след това се редуцира вътрешно  до аскорбинова киселина.Физиологичното значение за поемането на дехидроаскорбинова киселина и нейния принос за цялостната икономия на витамин C е неизвестен и недоказан.

Зощо не трябва да се приемат високи дози витамин C


Освен евентуалните признаци на предозиране, които са описани в раздела Предозиране с Витамин C и евентуални Странични ефекти от Витамин C,оралната форма Vitamin C има капацитет на усвояване и абсорбиране.Приблизително 70% -90% от витамин С се абсорбира при умерен прием на 30-180 мг / ден. При дози над 1 грам на ден, абсорбция пада до по-малко от 50% и се абсорбира,неметаболизирана аскорбинова киселина,която се екскретира в урината.
Резултати от фармакокинетични проучвания показват, че перорални дози от 1.25 г / ден аскорбинова киселина произвеждат средна пикова плазмена концентрация на витамин C на 135 микромола / L, които са около два пъти по-високи от тези, произведени ако се консумира 200-300 мг/ден аскорбинова киселина от богати на витамин C храни.

Храни които съдържат Витамин C

Фармакокинетично моделиране прогнозира, че дори дози до 3 г аскорбинова киселина, взети на всеки 4 часа ще произвеждат пикови плазмени концентрации от само 220 микромола / L.

Общото съдържание на Vitamin C в тялото варира от 300 мг (в близост до скорбут),и достига до около 2 г. Високите нива на витамин C (милимоларни концентрации) се поддържат в клетките и тъканите,и са най-високи в левкоцитите(бели кръвни клетки),очите, надбъбречните жлези, хипофизната жлеза и мозъка. Относително ниски нива на витамин С (микромоларни концентрации) се намират в извънклетъчни течности, като плазма, червени кръвни клетки, и слюнка .

Няма коментари:

Публикуване на коментар