Витамини и минерали » Витамин C

Магазин за хранителни добавки в София-къде има хранителна добавка витамин ц,Vitamin C от 1000мг

Борд Меню

понеделник, 2 ноември 2015 г.

Widgets

Предозиране с Витамин C

Странични ефекти от Витамин C

Рискове за здравето от прекомерна употреба на Vitamin C


Витамин С има ниска токсичност и не се счита, че предизвиква сериозни странични ефекти от прием на високите дози.Най-честите оплаквания са диария, гадене, коремни спазми, и други стомашно-чревни смущения, дължащи се на осмотичен ефект на неабсорбирания витамин С в стомашно-чревния тракт.

Прием на витамин ц  има потенциал да увеличи пикочния оксалат и екскреция на пикочна киселина, която може да допринесе за образуването на камъни в бъбреците, особено при хора с бъбречни заболявания.Въпреки това, проучвания за оценка на ефектите на уринарната екскреция оксалат прием на витамин С, вариращи от 30 мг до 10 г / ден са имали противоречиви резултати, така че не е ясно дали витамин С в действителност играе роля в развитието на бъбречни камъни. Най-доброто доказателство, че витамин С допринася за образуване на бъбречни камъни е при пациенти с предварително съществуващи хипероксалурия.

  
Поради повишаване на абсорбцията на желязо от витамин C, има предположения, че високи дози от витамин С могат да причинят излишък в усвояването на желязо. При здрави индивиди, или хора които използват витамина като фитнес добавка при спорт, това не изглежда да е проблем.Въпреки това, при хора с наследствена хемохроматоза, хроничната употреба на високи дози на витамин С може да изостри натрупване на желязо и да доведе до увреждане на тъканите.

При определени условия, витамин C може да действа като про-оксидант, потенциално да допринесе за оксидативни щети.Няколко проучвания ин витро показват, че като действа като про-оксидант, орален прием на витамин С може да предизвика хромозомни и / или увреждане на ДНК и вероятно допринася за развитието на рак.Въпреки това, други изследвания не са показали повишени окислителни увреждане или увеличава риска от рак с високите дози на витамин C.

Други изледвания съобщават за ефекти от прием на високи дози на витамин С, в тях се твърди , че допринасят за намаляване нивата на витамин В12 и мед в организма, ускорен метаболизъм или екскреция на аскорбинова киселина, ерозия на зъбния емайл, и алергични реакции.Въпреки това, тези заключения са в резултат на артефакт анализ.Направени са допълнителни проучвания, които не са потвърдили тези наблюдения.

FNB е установила ULs за витамин C, които се прилагат и за двете храни и добавки прием . Дългосрочен прием на витамин C над UL могат да увеличат риска от нежелани странични ефекти върху здравето. ULs не се прилагат за лица, получаващи витамин C за медицинско лечение, но такива хора трябва да бъдат под грижите на лекар.


Допустими горни нива на прием (ULs) на Витамин C
Възраст
Мъж
Жена
Бременност
Кърмене
0-12 месеца
Не е възможно да се установи*
Не е възможно да се установи *


1-3 години
400 мг
400 мг


4-8 години
650 мг
650 мг


9-13 години
1200 мг
1200 мг


14-18 години
1800 мг
1800 мг
1800 мг
1800 мг
19+ години
2000 мг
2000 мг
2000 мг
2000 мг
* Храната трябва да е единствения източник на витамин C за бебета.
За да произвежда достатъчно количество л-карнитин, на тялото ви е нужно много витамин С

прочети тук https://l-carnitine.bg/л-карнитин-прием-действие-странични-ефекти

1 коментар:

  1. Изгледайте тази лекция за витамин Ц, която разглежда последните научни изследвания: https://youtu.be/y0LLX0sgwAU

    ОтговорИзтриване