Витамини и минерали » Витамин C

Магазин за хранителни добавки в София-къде има хранителна добавка витамин ц,Vitamin C от 1000мг

Борд Меню

петък, 3 октомври 2014 г.

Widgets

Недостиг на Витамин C

  Недостиг и дефицит на Витамин C


Недостиг на Витамин C може да има когато приема е под RDA, но е над сумата, необходима за предотвратяване на изявена недостатъчност (приблизително 10 мг / ден). Следните групи са по-склонни от други да бъдат изложени на риск от Недостиг на Витамин C.

 Остър и хроничен недостиг на витамин С води до скорбут. Графикът за развитието на скорбут варира, в зависимост от запасите на витамин C в тялото, но признаците могат да се появяват в рамките на 1 месец ако приемате малко или никакъв Vitamin C (под 10 мг / ден) .
Първоначалните симптоми могат да включват умора (най-вероятно в резултат на нарушена  биосинтеза на карнитин), неразположение, и възпаление на венците.Когато недостига на витамин C прогресира, синтеза на collagen се нарушава и съединителната тъкан става слаба, причинявайки петехии, екхимози, пурпура, ставни болки, лошо зарастване на рани, хиперкератоза.Допълнителни признаци на скорбут включват депресия, както и подути, венци и разхлабване или загуба на зъби поради тъканна и капилярна чупливост.Недостигът на желязо и анемия може да се появи в резултат на повишена честота на кървене и намалена абсорбция на желязо в следствие на ниско съдържание на vit c прием.При деца, може да се появи костно заболяване . Ако не се лекува, скорбут е последиците могат да са фатални.


До края на 18 -ти век, много от моряците, които са се осмелявали на дълги океански пътувания, с малко или без прием на витамин C, са починали от скорбут. През средата на 1700-те, сър Джеймс Линд, британски флот хирург, проведени експерименти и определя, че яденето на цитрусови плодове или сокове може да лекува скорбут, въпреки че учените не доказват, че аскорбиновата киселина е активната съставка до 1932.
Днес, недостиг на vit c и скорбут са рядкост в развитите страни.Явни симптоми на недостиг се появяват само, ако приемът на витамин C падне под приблизително 10 мг / ден в продължение на много седмици Дефицитът на Vitamin C е рядко явление в развитите страни, но все още може да се появи при хора с ограничено разнообразие на храни.

Може ли витамин С да предотврати настинка или да направи по-кратко заболяването?

Това е общ въпрос и много учени са се опитвали да отговорят на него. Като цяло, изследването показва, че за повечето хора, които приемат витамин С редовно, не намаляват шансовете за получаване на обикновена настинка.Добавките от витамин С, може леко да съкратят продължителността на настинката и да намалят задълбочаването и.Въпреки това, ако започнете да приемате vit c след появата на симптомите на настинка, не изглежда това да Ви помогне.


Пушачи и пасивни пушачи

Изследвания постоянно показват, че пушачите имат по-ниски плазмени и левкоцитите нива на витамин C, отколкото непушачите, отчасти поради повишен оксидативен стрес . Поради тази причина, се смята че пушачите се нуждаят от 35 мг повече витамин С на ден, отколкото непушачите.Излагането на вторичния дим също намалява нивата на витамин С. Въпреки че неможе да се установи специфично изискване на витамин ц за непушачите, които са редовно изложени на тютюнев дим, тези лица следва да завишат прием на витамин C.Бебетата, хранени изпаряване или варено мляко

Повечето бебета в развитите страни се хранят кърма и / или адаптирано мляко, и двете от които доставят достатъчни количества витамин C. По много причини,има бебетата които се хранят със запарено или варено краве мляко, което не се препоръчва. Тази практика може да доведе до недостиг на Vitamin C, тъй като кравето мляко, естествено има много по-малко витамин C и топлина може да унищожи витамин ц.


Активни спортисти хора които тренират тежко и интензивно 

Хора които практикуват спорт редовно и тренировките са интензивни и продължителни ,задължително трябва да добавят прием на Витамин C, в дневното си меню.Няма как да минете само със здравословно хранене, а трябва периодично да добавяте цикъл от няколко седмици с Vitamin C 1000.Дозировката е в зависимост от пол,възраст и натоварвания и сме посочили в таблицата с Допустими горни нива на прием (ULs) на Витамин C


Хората с ограничено разнообразие в храната

Въпреки че плодовете и зеленчуците са най-добрите източници на витамин ц, много други храни имат малки количества от този хранителен елемент. По този начин, чрез разнообразно хранене, повечето хора трябва да бъдат в състояние да отговорят на дневните нужди витамин C или поне да получат достатъчно, за да се предотврати скорбут. Хората, които са с ограничено разнообразие в храната-включително и някои възрастни хора, бедни хора, които не могат да приготвят храната си; хора, които злоупотребяват с алкохол или наркотици; хранителни разтройства; хора с психични заболявания; деца-може също да не получат достатъчно витамин C.

Хората с малабсорбция и някои хронични заболявания

Някои медицински състояния могат да намалят усвояването на витамин C и / или увеличат времето, необходимо на организма да го достави. Хората с тежка чревна малабсорбция или кахексия и някои ракови пациенти, може да са изложени на повишен риск от витамин C неадекватност. Ниските концентрации на витамин С може да се появят и при пациенти с краен стадий на бъбречна недостатъчност, на постоянна хемодиализа.
 

Поради своята функция като антиоксидант и неговата роля в имунната функция, витамин С се препоръчва, като средство за предотвратяване и/или лечение на множество заболявания. В отделен раздел ще се фокусираме върху четири заболявания и разстройства, в които витамин C  играе ключова роля: 
  • рак (включително превенция и лечение), 
  • сърдечно-съдови заболявания, свързани с възрастта дегенерация на макулата (AMD) и катаракта, 
  • обикновена настинка,грип или инфекциозни заболявания

Няма коментари:

Публикуване на коментар